2013. december 25., szerda

Egy, a vártnál sokkal nagyobb rendezvény további alakulása

Miss International Hungary - igen, az!

Egy Japánba tartó Air France Airbus A380-ason ülve kezdtem el összeszedni a gondolataimat a
következő poszthoz, vagyis ehhez. Az inspirációt az adta, hogy egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy ott vagyunk (Én +Gábor Szilágyi). Ez, így ahogy van, megvalósult. A lehető legjobb és leghihetetlenebb forgatókönyv szerint. Szinte.

Hogy honnan indultunk  ( +Szabolcs Gall  +Gábor Szilágyi +Tamás Czeglédi ), azt nem írom le még egyszer, de az nem több, mint egy éve volt. Belecsöppentünk egy iparágba, amiről nem igazán volt fogalmunk, de szeretjük a kihívásokat és vitt a lelkesedés. Reméltük, hogy jól alakul minden. Hosszú távon jó befektetésnek tűnt - egyikünknek sem ez a fő foglalkozása, ugye... - és reméltük, hogy minden jól alakul. Beletesszük évtizedes tapasztalatainkat, kapcsolatainkat és ki-ki, amihez a legjobban ért. Szabadidejében, nyilván.

Igen, arról is volt szó, hogy majd kijövünk a nemzetközi döntőre is. De még mi minden egyébről volt szó...?! Előrelátásról önámítás lenne beszélni. Tulajdonképpen egy lépéssel előre is ritkán láttunk. Előválogatók egymás után, aztán elődöntő... Jóságos ég, kezdődik a felkészítő tábor! 8 nap nemalvás, és jött a döntő - de mi fog történni ott?! Jól sikerült, megvan a királynő. Éljen, Ötvös Brigi! Aki tulajdonképpen költözhetett vissza felkészítő táborba, ahonnan épp hogy kiköltözött. Újabb három hét neki itt, a Griffben. Ja nem, kiderült, hogy két és fél hónap. Szóval, nem volt egyszerű.

És bármilyen hihetetlen, most (illetve akkor) valahol Szibéria felett haladtunk - elég magasan. Volt már részem egy-két tengerentúli útban, de egyszerűen álomszerű volt az egész. Megyünk Tokióba, a Shinagawa Prince Hotelbe, hogy a helyszínen nézzük meg a Miss International nemzetközi döntőjét. Brigi már egy ideje kint volt. Akadozott a kommunikációnk vele, több okból is: távolság, elfoglaltság, időeltolódás, és persze feszültség. Voltak nehéz pillanataink. Már nekünk, neki is mindannyiunknak együtt is. 21 évesen felfordult az élete. Augusztus 31-én, a Corinthiában beteljesült egy álma, ezzel párhuzamosan egy másik életbe került és egy még nagyobb célnak kellett alárendelnie minden percét. Mi ehhez próbáltunk segítséget, támogatást és lehetőségeink szerint mindent biztosítani. De pontosan mit is?

Magyarországon a szépségversenyzésnek nincs kultúrája


Nem gondoltam, hogy ilyen közhelyes mondatot le fogok írni és azt sem, hogy ez az elcsépelt mondat a szépségverseny behelyettesítésével is használható. Azonban gyakorlatilag ez a helyzet. Ezt most tanultuk meg Tokióban. Hányszor halljuk, hogy ezen és ezen a versenyen nem a legszebb nyert...?

Egyrészt, ezt a helyszínen lehet csak megállapítani, másrészt ez is a teljesítményről szól. Kapargatjuk a felszínt, hogy a szépség nem minden. Az igazság ennél sokkal egyszerűbb és sokkal több: a szépség relatív és nem állandó. Nem csak az évek alatt változik, hanem percek, másodpercek alatt is. Gondolom, mindenki látott már fotót magáról. Ha nem, javaslom, hogy mindenki próbálja ki, hogy sok fotót csinál(tat) magáról egy pár másodperc alatt.

És akkor nem beszéltünk még a TELJESÍTMÉNYRŐL. Ott és akkor. Használjunk ismét sporthasonlatot! Egy tornászról hiába tudjuk, hogy jó tornász, az olimpián csak azt pontozzák le (jó esetben), amit ott és akkor nyújt, ugyanez igaz a focira is. Emiatt borul gyakran a papírforma. És ebből a szempontból mindegy, hogy CR vagy Messi a jobb focista. Az El Clásico eredményét nem (csak) ez befolyásolja.

Egy szépségversenyen is így van. Ott és akkor mennyire szép, mennyire sugárzó, elegáns, mosolygós, határozott, stb... Nem beszélve arról, hogy egyéb tényezők is számításba jönnek, mint intelligencia, elszántság, célok. A zsűri ugyanis nem kizárólag azt a 3 órát vizsgálja... Sőt, gyakorlatilag az első 15 helyezés a felkészülés alatt dől el, azon belül pedig a pillanatnyi forma és teljesítmény dönt. Nagyjából.

Szóval, akárhogy is, de megérkeztünk. El voltunk varázsolva Japántól és a jet lag-től. Nagyon megörültünk Briginek, ő is nekünk. Szerencsére a szervezők is nagyon örültek nekünk, és nagyra értékelték, hogy Magyarország fajsúlyos versenyzővel, komoly rendezvénnyel és szervezőmunkával és viszonylag komoly delegációval képviselteti magát. Ahogy ő is leírta, Brigit esélyesnek tartották. Hogy pontosan mire, azt nem lehetett tudni, de...


A döntő eredménye már közismert, de azért leírom: Ötvös Brigitta, a Miss International Hungary 2013 győztese magyarként elsőnek bekerült a világ egyik legnagyobb szépségversenyén a TOP5-be!
Nos, ezt megélni óriási volt, bár öregedtünk egy pár évet a három óra alatt...

Szóval, Brigi remekül helytállt, gratulálok neki még egyszer! És köszönöm neki! Köszi, Brigi! +Brigitta Ötvös

De azt hiszem, hogy mi is elégedettek lehetünk magunkkal. A "mi" alatt egy közel 40 fős stábot értek, mivel ez tényleg csapatmunka volt... Azt hiszem, hogy mindenkinek már sokszor megköszöntük, de ez persze sosem elég, így még egyszer: KÖSZÖNJÜK!



Jómagam, nem is titkoltan azért kezdtem el foglalkozni szépségversenyekkel (annak idején, vagyis egy éve), mert láttam egy alulkiszolgált piacot. Tudjuk (legalábbis itthon), hogy a magyar lányok a legszebbek, mégsem értünk el még soha semmit komolyabb szépségversenyen. Másrészt, bár ebben nem volt tapasztalatom, rendezvényszervezéssel több, mint egy évtizede foglalkozom - van egy kipróbált és jól működő csapatunk is -, és végső soron pont az kell ehhez is, ami a szakterületem, vagyis marketing, piaci bevezetés és stratégiaalkotás. Nos, volt benne némi sikerünk, és úgy tűnik, hogy egy újabb kedves területem is érintett lesz ebben a businessben: a nemzetköziesítés.

Végül tehát nemcsak, hogy mindenki várakozását felül tudtuk múlni, még a sajátunkat is. És ez az igazán nagy dolog, azt hiszem. Rengeteget tanultunk, sok csalódásban és még több örömben volt részünk, fáradságos munka során sok nagyszerű embert ismertünk meg - ez nekem is csöpögősen hangzik, amikor mástól hallom vagy olvasom, tudom... - és olyan nagy bölcsességek igazolódtak be első kézből, mint hogy milyen rövid idő alatt mennyit változik az életünk. Nem kell hozzá tíz év sem... Velősen összefoglalva: kapkodtuk ám a fejünket rendesen!

Nem rázós ezt így leírni? Én, marketingesként ez soha nem engedném így kiadni! Itt azonban másról van szó... Egyrészt ez nekünk még mindig csak egy hobby, másrészt amatőr őszinteségünk a fő erényünk. :-) Végül, amit letettünk az asztalra, az szerénytelenség nélkül is komoly eredmény, amire büszkék lehetünk. ...és vagyunk! Ez pedig minden hibánkat felülírja. Sportnyelven szólva a győzelmet nem kell magyarázni...

Ráadásul tanácsadóként megtanultam, hogy minden szervezet annál káoszosabbnak tűnik, minél közelebbről vizsgáljuk. Szóval, vagy beismerjük, vagy nem, többé-kevésbé mindenki így dolgozik.

Lesz folytatás!

Búcsúzóul a rendezvény prezentciója:
http://prezi.com/kos6shcnfvpq/miss-international-hungary-2013/

+Éva Fábián +Ligetvári Zsolt +Mariann Vardai +Gábor Szilágyi +Tamás Tokár +Claudia Kozma +BrillBird Kft. +speedfitness +Vivien Borzi +Ingrid Gábor +Lugosi Alexandra +Réka Lukács +Eleonóra Kovács +Beatrix Márton EuropeFace +Emese Klisics +Linda Szunai +Rippel Ferenc +Rippel Ferenc +Rita Szentiványi +Markó Róbert 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése